Werken op haptonomische basis

In de haptonomie wordt veel zorg en aandacht besteed aan de ervaring van voelen en aanraken. Voelen is ons eerst ontwikkelde vermogen en is verbonden met alle zintuigen en het denken. We hebben als mens het vermogen om naar binnen te voelen; naar onze verlangens, onze emoties en gevoelens. Zo houden we contact met onszelf. Door het vermogen naar buiten te voelen kunnen we afstemmen op anderen en op onze omgeving.

Lichaam, ziel en geest zijn in de haptonomie een ondeelbaar geheel. We wonen levenslang in ons lichaam. Ons lijf is een verhalenverteller. Het drukt uit hoe we ons nu voelen en wat we willen.  Het verteld ook veel over onze emotionele geschiedenis en hoe we geleerd hebben om contact te maken.

Wanneer lichaam, ziel en geest in goed harmonie zijn zit je lekker in je vel. Je beweegt je soepel en staat met plezier in het leven. Disbalans ontstaat vaak doordat denken, moeten en willen de overhand nemen. Voelen wordt een ondergeschoven kind en er ontstaan klachten. Haptonomie helpt je om jezelf als geheel terug te vinden en weer naar je lichaam te luisteren.

Haptonomie helpt je om jezelf als geheel terug te vinden en weer naar je lichaam te luisteren.